OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Nahajate se na: Domov arrow Dogodki arrow Novice arrow 10. MESTO TIMA UNUKA NA SVETOVNEM PRVENSTVU
10. MESTO TIMA UNUKA NA SVETOVNEM PRVENSTVU PDF Natisni E-pošta

sp Konec meseca avgusta se je v Imstu  na avstrijskem Tirolskem že četrtič odvijalo mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju. V slovensko reprezentanco se je skozi številne treninge in primerjave s tekmovalci svoje starostne kategorije uvrstil tudi Tim Unuk iz Povčena, sicer član Plezalnega kluba Laško. Skupaj s še 17 mladimi Slovenci, ki so se uvrstili v reprezentanco, so se pomerili v treh kategorijah – mladinci, kadeti in starejše deklice in dečki, za katere je nastopal tudi Tim. zaceteksmerinasp

Vsi so se najprej podali v kvalifikacije, kjer se pleza po sistemu na "flash",  torej brez izolacijske cone. V začetku tekmovanja preizkušene legende športnega plezanja demonstrirajo smer za vsako kategorijo, nato pa tekmovalci lahko gledajo plezanje tistih, ki so na vrsti pred njimi. Vsakdo pleza dve smeri, s tem, da pri drugi smeri vrstni red nastopov zamenjajo. Smeri v kvalifikacijah potekajo skoraj do vrha stene v Imstu, ki je visoka kar 22 metrov. Težave so skoncentrirane v nekaj zadnjih metrih, zato je potrebno imeti kar precej vzdržljivosti in koncentracije do konca smeri. 

Na svetovnem prvenstvu je nastopalo 650 mladih športnih plezalcev in plezalk iz 50 držav. V Timovi  najštevilčnejši kategoriji je v kvalifikacijah nastopilo kar 85 tekmovalcev, ki so se borili za 25 mest, ki so vodila v polfinale tekmovanja.  

Prvo kvalifikacijsko smer je Tim pričel nekako spoštljivo, tudi zaradi pomembnosti sp2prvenstva, ki se ga je prvič udeležil. Par oprimkov do vrha ga je po prvi smeri uvrstilo na odlično 17. mesto. Že popoldne so pričeli z drugo kvalifikacijsko smerjo. Trema je popustila, v glavi je ugotovil, da je konkurenčen vsem ostalim in 8. mesto v drugi kvalifikacijski smeri ga je uvrstilo na skupno 13 .mesto kvalifikacij. S tem je tudi izpolnil normo za nastop v polfinalu, kjer pa se že pleza na pogled, kar pomeni, da se tekmovalci ne smejo več gledat. Sledi dan počitka in čas za obnovitev moči. Sobotno polfinale je pričel s trinajstega mesta. Zares odlično plezanje je ustavila njegova napaka, ko je napačno ocenil s katero roko naj prime oprimek. 10. mesto je pisalo na semaforju ob njegovem rezultatu, kar je pomenilo, da je na njegovem prvem svetovnem prvenstvu osvojil 10. mesto na svetu v kategoriji starejši dečki, hkrati je bil najboljši Slovenec v tej kategoriji in nenazadnje osvojil peti najboljši rezultat v slovenski reprezentanci, ki je na tem prvenstvu osvojila dva naslova svetovnih prvakov. 

sp1 Tim je bil s svojo uvrstitvijo zelo zadovoljen, vendar ga je malo tudi dajala nejevolja, saj se mu je finale, kjer se uvrsti osem najboljših tekmovalcev izmuznilo iz rok za samo en oprimek ali dve mesti.  Zavedal se je, da je bil s svojo formo na tem prvenstvu v družbi najboljših. V uteho mu je ostalo, da je pred njim še  nekaj prvenstev najvišjega ranga.

Poudariti moram, da ves ta uspeh in zadovoljstvo ob odličnem rezultatu ni prišel slučajno, še manj pa, da vse skupaj ni po juhi priplavalo, kot si nekateri predstavljajo. Štirikrat tedensko trening na mali plezalni steni osnovne šole Laško je postalo že stalnica v življenju mladega plezalca. Ker v bližini ni velikih plezalnih sten, sva tudi stalno navzoča v velikih plezalnih centrih v Avstriji, predvsem v Wolfsbergu in v Judenburgu, kjer sva zadnji teden pred svetovnim prvenstvom dvakrat dnevno pilila formo do potankosti. Šele dobro pripravljen in dobro motiviran tekmovalec, ki ima jasno postavljene cilje, lahko poseže po najvišjih mestih.

Športno plezanje pa je šport, ki ne pozna polovičarstva. Že prvi dan po svetovnem prvenstvu je pričel s treningom, ki se mu je obrestoval na tekmi Alpe Adria v Judenburgu, kjer je zasedel prvo mesto, in na tekmi državnega prvenstva v Trbovljah, kjer je dosegel drugo mesto. Sedaj pa si bo za užitek - kot reče - privoščil malo skalnega plezanja, kjer bo poskusil splezati še kakšno smer z oceno 8b ali višje. Novembra pa nadaljevanje na evropskih tekmah s ciljem, da bo nastopil v finalu.


Franc Unuk

Zadnja sprememba ( četrtek, 29. september 2011 )
 
< Nazaj   Naprej >